Ratten

Rattus Norvegicus berkenhout (bruine rat)
Rattus Rattus Linnaeus (zwarte rat)
Familie: ware muizen
 
Bruine rat, grijsbruine rug, lichtere buik, stevige bouw, stompe neus, dikke, vrijwel kale staart, 22-30cm lang en 500 gram, alleseter. De bruine rat is een uitstekende zwemmer, klimmer en graver, de bruine rat zul je iets vaker tegenkomen wat lager bij de grond.
Zwarte rat, van blauwgrijs, grijsbruin tot zwart, rankere bouw, iets spitsere neus, grote oren en ogen, langere dunne staart, 14 tot 23 cm, 150-250 gram, alleseter met voorkeur voor granen, zaden, vruchten. De zwarte rat is eigenlijk een boomrat. In deze context zul je de zwarte rat dan ook vaak wat hoger aantreffen. Hij is een uitstekend klimmer, houdt van wat drogere omstandigheden en kan dan ook goed gedeien op zolders, vlieringen en in havens, maar ook onder de fundering en aan boord van schepen.
 
Schadelijkheid:
Zowel de bruine als zwarte rat zijn cultuurvolgers. Zij houden zich graag in de omgeving van mensen op. Ratten moeten altijd knagen, vanwege hun doorgroeiende tanden, maar zullen ook door allerlei materialen knagen wanneer ze schuilplaatsen of voedsel zoeken. De knaagschade van ratten kan hierdoor aanzienlijk zijn aan onder andere kabels, dakbeschot, houten aftimmering, isolatie, wanden etc. Ratten kunnen bovendien diverse ziektes bij zich dragen zoals salmonella en de ziekte van weil (leptospirosis). Door hun uitwerpselen en urine bevuilen ze bovendien hun omgeving en kunnen zorgen voor geuroverlast en verstoring van leefgenot.
 
Bestrijding:
Bij zowel de bruine als zwarte rat is wering van het grootste belang. Onbedoeld creëren wij als mens de ideale omstandigheden voor de rat. Een aantal aandachtspunten hierbij is altijd het afdichten van gaten en kieren, het wegnemen van schuilmogelijkheden, schoon en vrij houden van gevels. Afdekken en opruimen van eventuele voedsel- en waterbronnen. Nadat preventie en wering op orde is gemaakt, kunnen we de nog bestaande overlast afvangen door middel van klapvallen en waar nodig een rodenticide inzetten. Uitgangspunt hierbij is dat alleen met een IPM (integrated pest management) aanpak, blijvende resultaten kunnen worden geboekt.