Wespen

Vespula vulgaris L. ( gewone wesp)
Vespula Germanica F. ( duitse wesp)
Polistes dominula Christ (franse veldwesp)
Dolichovespula Media (middelste wesp)
Dolichovespula Saxonica (saksische wesp)
 
Vespa velutina lepeletier (aziatische hoornaar)
Vespa Crabro L. (europese hoornaar)
Familie: Vespidae

nest middelste wesp

Ook wespen zijn er in allerlei soorten en maten te vinden in en om uw huis. Meestal wanneer u overlast ervaart op het terras, tijdens het eten of tijdens een ijsje is er sprake van de zogenoemde limonadewespen. Dit zijn de gewone wesp en de Duitse wesp. Deze wespen zijn vaak ook het meest agressief en zullen het snelste steken. 

De middelste wesp, Franse veldwesp, hoornaars en saksiche wesp zijn vaak veel minder agressief, behalve wanneer je dichtbij hun nest komt. Zijn zijn wat minder geinteresseerd in zoete stoffen en zullen ons dus ook minder snel lastigvallen.

Wespen zijn over het algemeen hele nuttige dieren. Zij vangen veel andere plaagdieren zoals muggen, vliegen en rupsen (eikenprocessierups).

Nest Franse veldwesp

Schadelijkheid 

Wespen kauwen kleine stukjes hout tot een papje en plakken dit met speeksel aaneen en bouwen hiervan hun nest. Hierbij richten zij (beperkte) schade aan aan het houtwerk. Daarnaast zal een wesp steken wanneer deze zich bedreigd voelt, zo'n steek is op zich niet gevaarlijk, alleen vervelend. Wanneer je allergisch bent, de wesp steekt in een ader, of wanneer een steek op gevoelige delen plaatvindt, zoals mond-keelholte of nek kan direct gevaar ontstaan voor de mens.

Bestrijding 
Tegen losse wespen kunnen wij niet zo heel veel doen. Je kunt zelf een deel van de overlast voorkomen door een goede hygiëne te hanteren. Dek voedsel af en houdt oppervlaktes schoon, ruim gemorst eten en drinken direct op. Daarnaast kun je lokvallen plaatsen. Plaats deze altijd op een afstand van je terras. Als laatste kun je altijd gaten en kieren afdichten en horren plaatsen.

 

Wanneer de wespen een nest gebouwd hebben op een onhandige plaats, waar deze overlast gaat veroorzaken ( bijvoorbeeld bij een deur, in de schuur, onder de carport, onder een raam etc) dan kunnen wij het nest altijd behandelen. Hangt het nest op een plek waar deze niet of niet veel overlast veroorzaakt, ddan kun je deze ook laten hangen, aan het eind van het jaar (oktober ongeveer) sterft het nest volledig af. Over het algemeen worden nesten niet opnieuw gebruikt en zullen andere wespen wegblijven bij dit nest. Probeer bij voorkeur niet zelf om het nest dicht te maken of af te steken, niet alleen is dit erg gevaarlijk, wij kunnen daarna ook veel moeilijker nog helpen, omdat wespen ook naar ons toe veel agressiever zijn. 

behandeling nest duitse wespen in spouwmuur